Slawisches in den Siedlungsnamen der Steiermark. Gedanken zur Kontaktonomastik

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Slovanské jazykové prvky v toponymii Štýrska. Úvahy z kontaktní onomastiky
Autoři

ŠRÁMEK Rudolf

Rok publikování 2017
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Onomastica
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Jazykověda
Klíčová slova Onomastics; Contact-Onomastics; proprial systems of contact languages; procedural aspect of the contact of toponyms; proprial naming act; proprial area; line and field of proprial contact; Steierrmark
Popis Studie je inspirována slovníkem sídlištních (seatlenames) Štýrska (viz Lochner von Hüttenbach, F. 2015), v němž je podrobně vyložena předgermánská vrstva slovanských toponym a typy jejich přejímání do němčiny. Studie zobecňuje poznatky získané systematickým výzkumem, které pokládáme za obohacení teorie a metodologie onomastické kontaktologie (contactonomastics), zejména slovansko-německé: Mezijazykové přejímání jmen vždy reprezentuje kontakt jazykových a propriálních systémů a má procesuální charakter, nutný je zřetel ke pojmenovacím možnost přejímajícího jazyka i k nářečím, kontaktu se účastní i zřetele motivační, důležitou roli hraje areálová distribuce (významně přispívá ke studiu praslovanských topolexémů a struktur proprií, ke geografickému vymezení slovanského osídlení a linií slovan.-něm. kontaktu). Poznatky jsou vyjádřeny komentáři, modely, tabulkami, seznamy proprií a mapou.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.