Identita v liberální politické teorii a dilema kosmopolitismu (2. část)

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BLÁHOVÁ Sylvie DUFEK Pavel

Rok publikování 2018
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Filosofický časopis
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
www http://filcasop.flu.cas.cz/index.php?page=aktualne-prodavana-cisla&cislo=4-2018&obsah=825
Klíčová slova identity; liberalism; cosmopolitanism; political community; plural identities; multiple polarity of law; world state
Přiložené soubory
Popis V textu rozděleném na dvě části nastolujeme otázku individuální identity a jejího místa – či spíše opomíjení – v současných diskusích o kosmopolitní extenzi liberalismu jakožto dominantní politické teorie. V první části jsme ukázali, že při konzistentním důrazu na komplementaritu „vnitřní“ a „vnější“ identity člověka, která je liberalismu vlastní od samotných jeho počátků, se jako nezbytný vyjevuje jednoznačně určený veřejný rámec, který srozumitelně fixuje a vynucuje liberální principy a hodnoty. Tímto rámcem vždy byla liberalismu politická obec a v prvé řadě pak moderní stát, v němž teprve může být liberální identita realizována. V této druhé části článku se podrobněji věnujeme problému, před nímž v důsledku výše konstatovaných faktů nyní stojí kosmopolitní liberalismus – totiž nutnosti propojit otázku identity s institucionálním rozvrhem zajišťujícím veřejný rámec jejího formování. Dovozujeme, že snaha o řešení tohoto problému staví liberály před dilema: Buď je třeba plédovat za ustavení globální politické autority („světového státu“), nebo je nutné vzdát se víry, že základní liberální principy a hodnoty lze realizovat v globálním měřítku. Ukazujeme zároveň, že vzhledem k povaze a ambicím kosmopolitního projektu se nelze spoléhat ani na příslib plurálních identit, ani na polycentričnosti práva. V závěru pak klademe otázku po ceně za realizaci kosmopolitních liberálních ideálů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.