Mediaeval mining centre of Buchberg on Bohemian–Moravian Highlands. Metal production in The Kingdom of Bohemia (13th-14th centuries)

Logo poskytovatele
Název česky Středověké důlní středisko Buchberg na Českomoravské vrchovině. Produkce kovů v českém království (13.-14. století)
Autoři

HRUBÝ Petr KMOŠEK Matěj KOČÁROVÁ Romana KOŠŤÁL Martin MALÝ Karel MILO Peter TĚSNOHLÍDEK Jakub UNGER Jiří

Rok publikování 2021
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Památky archeologické
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www https://www.arup.cas.cz/publikace-prodej/publikace-on-line/pamatky-archeologicke/pa2021-7/
Doi http://dx.doi.org/10.35686/PA2021.7
Klíčová slova Bohemian–Moravian Highlands ; Ore mining; Archaeometry; 13th century
Popis Příspěvek představí výsledky metodicky širokého spektra průzkumů zaniklého důlního centra Buchberg na Havlíčkobrodsku zapojeného ve 13. a 14. století do produkce stříbra. Toto středisko je výjimečné svou rozlohou i rozvinutou komunitní infrastrukturou. Tomu odpovídá i odraz tohoto komplexu v písemných pramenech. Průzkumy a sondáže se zaměřily na obytný areál, a především na navazující metalurgická pracoviště. Ta poskytují jedinečné prostorové informace i množství cenných údajů z analýz archeometalurgických nálezů, reprezentujících články operačního řetězce od těžby surové rudniny k finální produkci žádaných kovů. Aktuální odlesnění montánních terénních reliktů umožnilo trojrozměrné zaměření, přinášející dosud nepoznaný pohled na prostorovou strukturu historické důlní činnosti.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.