Historické vodohospodářské objekty. Kritický katalog výstavy. Výstava 1. října - 31 prosince 2022 (Hostětín, Čáslav, Opava, Olomouc, Brno).

Autoři

VYSKOČIL Aleš DZURÁKOVÁ Miriam CALETKA Martin ČERVEŇ M FOREJTNÍKOVÁ Milena HONEK David RAČOCH Radka ROZKOŠNÝ Miloš KOLKA M RYŠKOVÁ  BOROVEC  HAVLÍČEK Marek SKOKANOVÁ Hana SVOBODA  FRAJER Jindra HÖLL J JAŠŠ R LÉTAL Aleš NOVÁKOVÁ D PAVELKOVÁ Radmila SVITÁK Zbyněk BOLOM-KOTARI Sixtus

Rok publikování 2022
Druh Odborná kniha
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Kritický katalog k výstavě je výstupem grantového projektu NAKI Historické vodohospodářské objekty, jejich hodnota, funkce a význam pro současnou dobu. Představuje výsledky interdisciplinárního výzkumu, zaměřeného na identifikaci, třídění a hodnocení historických vodohospodářských objektů z hlediska památkové péče. V jednotlivých kapitolách přibližuje ideu a strukturu certifikované metodiky, výsledky analýzy celoplošných kartografických podkladů, společensko-historický kontext fenoménu vody, sumarizuje dosavadní přístup tuzemských i zahraničních památkových institucí k pestré škále vodohospodářských objektů a na příkladu pěti modelových území (povodí) s odlišnou historicko-geografickou typologií dokumentuje a analyzuje přítomnost, vývoj a památkový potenciál jednotlivých vodohospodářských systémů a objektů.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.