Fluorescence (TALIF) Measurement of Ground State Atomic Nitrogen Concentration in an Argon RF Plasma Pencil measured using Picosecond Laser

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Fluorescenční (TALIF) měření koncentrace atomů dusíku ve vf plazmové tužce pomocí pikosekundového laseru
Autoři

KHAN Waseem DVOŘÁK Pavel BOLOUKI Nima MRKVIČKOVÁ Martina

Rok publikování 2023
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Byla analyzována průměrná koncentrace základního stavu atomů dusíku (N) ve plazmové tužce pomocí pikosekundové dvoufotonové absorpční laserem indukované fluorescenční metody (TALIF). Plazmová tužka je vf. plazmová tryska s výbojem iniciovaným v argonu. Měření byla provedena v čistém argonu i v argonu s příměsí dusíku. V případě Ar s příměsí dusíku byla nejvyšší koncentrace dusíku zastižena v blízkosti kapiláry, kde je argon vyfukován do okolní atmosféry. Naopak v čistě argonovém výboji koncentrace dusíku v proudu argonu roste se vzdáleností od kapiláry až k 15 mm díky přimíchávání dusíku z okolního vzduchu a teprve poté klesá. Průměrná koncentrace atomového dusíku v čistém argonu dosahoovala 10^15 cm^(-3). Průměrné koncentrace N a argonu s příměsí dusíku jsou dosahovaly 10^16 cm^(-3).
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.