Soudobá stranickopolitická reprezentace eurokomunismu

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MAREŠ Miroslav DANČÁK Břetislav FIALA Petr HLOUŠEK Vít

Rok publikování 2005
Druh Článek ve sborníku
Konference Evropeizace. Nové téma politologického výzkumu
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Politologie a politické vědy
Klíčová slova Europeanization; methodology; conceptualization; comparative politics; policy; polity; politics; political sciences
Popis Příspvek analzyuje reprezentační funkci evropského stranického systému. Jedná se o případovou studii transnacionálních stranických struktur na bázi eurokomunismu. Eurokomunismus jako originální evropských ideologický proud vzniknul v 70. letech jako výraz odporu vi moskevské dominanci v komunistickém hnutí. Po dlouhou dobu eurokomunismus neml stranickou reprezentaci na evropské úrovni. V roce 2004 byla založena Strana evropské levice. Dnešní eurokomunismus je zložen na pozitivním vztahu k EU, což ale zpsobuje problémy uvnit radikáln levicové stranické rodiny. Nkteré ortodoxn komunistické, levicov populistické nebo skandinávské zelené levicové strany jsou siln kritické k EU a neakceptují radikáln levicovou stranu na evropské úrovni.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.