Reformists versus dogmatists. The analysis of the internal party conflict inside the KSČM

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Reformisté versus dogmatici. Analýza vnitrostranických konfliktů v KSČM
Autoři

MAREŠ Miroslav

Rok publikování 2005
Druh Článek ve sborníku
Konference Kopeček, Lubomír (ed.): Trajectories of the Left. Social Democratic and (Ex-)Communist Parties in Contemporary Europe: Between Past and Future
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Politologie a politické vědy
Klíčová slova The Communist Party of Bohemia and Moravia; Marxism-Leninism; communist reformism
Popis Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) je významnou stranou v českém stranickém systému. Vznikla jako územní organizace Komunistické strana Československa (KSČ), která po roce 1989 neprošla na rozdíl od některých dalších bývalých komunistických státostran zemí střední a východní Evropy důslednou transformací. KSČM dlouhou dobu neměla koaliční potenciál. Teprve v poslední době se výrazněji projevuje možnost spolupráce s Českou stranou sociálně demokratickou (ČSSD). Soudobé dění opět polarizuje situaci uvnitř strany, kde již od konce osmdesátých let probíhají střety mezi dogmatickými komunisty a reformisty. Ti, kteří doposud usilovali o výraznější reformu (která by se nejviditelněji projevila změnou názvu strany) však prozatím nebyli úspěšní. Pod vedením Vojtěcha Filipa, který se ujal funkce dne 1. října 2005, mohou získat reformisté silnější pozici. V případě, že získají dominantní vliv, se ovšem strana může ocitnou na pokraji rozpadu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.