Pravda očima pragmatika

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu sportovních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ŠÍP Radim

Rok publikování 2006
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Organon F
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sportovních studií

Citace
Obor Filosofie a náboženství
Klíčová slova Realism; Pragmatism; Relativism; the Pragmatic theory of truth; the Pragmatic theory of knowledge; the Pragmatic metaphysics
Popis Studie vznikla v rámci výzkumu Středoevropského pragmatického fóra, který řeší problematiku pragmatického pojetí poznání, konstituce já, společnosti a demokracie. Vysvětluje, proč hlavní současné filozofické proudy nerozumějí pragmatické teorii pravdy, poznání a její metafyzice a proč je pokřivují. Současně je v článku ukázáno, proč je korespondenční teorie pravdy a poznání tak mocná a zdánlivě přesvědčivá, přestože tyto teorie nejsou schopny náležitě vysvětlit a obhájit pojmy "korespondence", "adekvátnost", "reference" a "(náležitá)konstrukce", a to i přesto, že se jedná strukturní termíny. Důvodem je skutečnost, že naše okcidentální společnosti internalizovaly arbitrární mýtus "pravého světa" - mýtus, který zakládá tradici evro-amerického myšlení.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.