Iredentismus: tradiční a nová dimenze hrozby pro Českou republiku

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MAREŠ Miroslav

Rok publikování 2010
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Obrana a strategie
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
www http://www.defenceandstrategy.eu/cs/aktualni-cislo-2-2010/clanky/iredentismus-tradicni-a-nova-dimenze-hrozby-pro-ceskou-republiku.html#sek47132
Obor Politologie a politické vědy
Klíčová slova irredentism; threat; Czech Republic
Popis Tento článek se zabývá hrozbou iredentismu v České republice převážně ze srovnávací historické perspektivy. Analyzuje současnou situaci a možný budoucí vývoj územních nároků týkajících se České republiky. Definuje pojem iredentismus a jeho rozsah. Popisuje ohrožení iredentismem v České republice v první polovině 20. století. Současné hrozby jsou konceptualizovány (nový rozměr tradiční hrozby s přímým napojením na území České republiky, nový rozměr tradiční hrozby v oblasti regionální bezpečnostního prostředí a nové formy iredentistických hrozeb). Autor dospívá k závěru, že podstata iredentistického ohrožení se změnila. Ze silné bezpečnostní hrozby na slabou bezpečnostní hrozbu, nicméně v budoucnu se může potenciální riziko některých forem iredentismu oproti dnešku opět zvýšit.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.