„Vždyť to dělaj všichni“…jen my o tom nevíme: Výskyt sebepoškozujícího jednání mezi dětmi staršího školního věku : Předběžné výsledky pilotní studie.

Autoři

BUREŠOVÁ Iva HRUBÁ Veronika

Rok publikování 2011
Druh Článek ve sborníku
Konference Sociální procesy a osobnost, Člověk na cestě životem: Křižovatky a mosty. Kroměříž 14.-16. 9. 2011. Sborník příspěvků.
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Psychologie
Klíčová slova Self Harm; Self Mutilation; Non suicidal Self Injury; Repetitive Self Harm; Children and Adolescents Teenagers
Popis Studie se zabývá v našich podmínkách podceňovaným jevem - problematikou výskytu sebepoškozování u dětí ve vývojovém období staršího školního věku a jeho vybranými souvislostmi. Výsledky kvantitativního výzkumného šetření přinesly alarmující zjištění: ve zkoumané skupině probandů (n=235), byla identifikována více než pětina dětí, jež měly vlastní zkušenost se sebepoškozujícím jednáním. Současně více než 60% dětí z této skupiny mělo se sebepoškozováním zkušenost zprostředkovanou skrze své vrstevníky. Kromě mapování výskytu tohoto jevu jsme se dále zabývali rovněž preferovanými a nejčastěji užívanými technikami sebepoškozování, jejich genderovými odlišnostmi, či souvislostí mezi subkulturami, jež se k tomuto jednání otevřeně hlásí (Emo, Gothik) a výskytem tohoto jevu u jejich příznivců a dalšími tématy. Předkládané předběžné výsledky této pilotní studie považujeme za příspěvek k porozumění fenoménu sebepoškozování a jeho vybraným širším souvislostem, přičemž mohou být cenným východiskem pro realizaci dalšího výzkumu v oblasti, volbu adekvátní strategie preventivní práce s dětmi v tomto kritickém vývojovém období i vodítkem pro dětské psychology, lékaře, pedagogy a etopedy, kteří se s uvedeným jevem setkají v rámci své praxe.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.