Thematic Uncertainty Visualization Usability – Basic Methods Comparison

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Srovnání základních metod vizualizace tematické nejistoty
Autoři

KUBÍČEK Petr ŠAŠINKA Čeněk

Rok publikování 2011
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Annals of GIS
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://dx.doi.org/10.1080/19475683.2011.625978
Doi http://dx.doi.org/10.1080/19475683.2011.625978
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova uncertainty visualization; kriging; maps combined and maps compared; evaluation; cognition; parallel and serial information processing
Popis Na nejistoty geografických data a jejich vizualzaci lze nazírat z odlišných úhlů pohledu. Zatímco konceptuální základna pro vizualizaci nejistoty je poměrně široká, existuje pouze omezené množství studií zabývající se schopností uživatele efektivně s danou vizualizací pracovat. Článek popisuje dvě hlavní metody vizualizace nejistoty - srovnávací a kombinované mapy - a zaměřuje se na hodnocení jejich obecné využitelnosti. V rámci studie bylo testováno více než 100 respondentů a sledována správnost a rychlost odpovědí na dekódování jevu, nejistoty a jevu a nejistoty dohromady. Testování proběhlo v interaktivním webovém prostředí MuTeP, které bylo vytvořeno pro multidisciplinární kartograficko - psychologické studie.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.