Informace o projektu
Understanding and measuring stigma, barriers and attitudes associated with seeking psychological help among young adults in Czech Republic (SBASPH)

Kód projektu
MUNI/A/1382/2022
Období řešení
1/2023 - 12/2023
Investor / Programový rámec / typ projektu
Masarykova univerzita
Fakulta / Pracoviště MU
Filozofická fakulta

Cílem projektu je realizovat sběr dat pro dizertační práci s názvem „Seeking psychological help: Stigma, barriers and possible online intervention ihnibiting avoidance of getting help“. Cílem projektu je zkoumat konstrukty sebe stigmatizace (self-stigma), sociální stigmatizace (public stigma), bariér a postojů, které vedou či nevedou k vyhledávání odborné psychologické pomoci. Ve studii jsou sledovány konstrukty zmíněné výše, se zaměřením se na zjištění, jaké faktory ovlivňují vyhýbání se, oddalování či včasné vyhledávání odborné psychologické pomoci. Odbornou psychologickou pomocí je stanoveno vyhledání pomoci psychologa, psychoterapeuta či psychiatra v soukromém či nesoukromém sektoru (odborná péče hrazená státem nebo pojišťovnou). Cílem je realizovat první studii na dané téma v České republice, identifikovat a lépe pochopit faktory vedoucí k vyhýbání se vyhledání odborné pomoci a odhalit vztahy mezi stigmatizací, postoji a bariérami vedoucími k vyhýbání se či odkládání vyhledávání odborné pomoci. Cílem projektu je zjistit, zda se česká populace mladých dospělých liší od dat zjištěných na zahraniční populaci v jednotlivých konstruktech, jelikož v předchozích výzkumech byly zjištěny kulturní rozdíly v jednotlivých zemích.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  4 – Kvalitní vzdělání

Publikace

Počet publikací: 3


Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.