Jmenuji se Anna Šilhanová a aktuálně studuji druhý ročník oboru Norský jazyk a literatura. Lidské osudy v dobách bezpráví, ať už to bylo za nacistické nadvlády nebo za komunistické diktatury, mě vždy velmi zajímaly. Snad i proto, že na ně v hodinách dějepisu již nezbýval prostor. Zaznívala velká jména, a já zatím myslela na ty tisíce „obyčejných“ lidí, jejichž jména nikdy nezazní. Domnívám se, že právě jednotlivé lidské příběhy jsou často to nejzajímavějš a nejhodnotnější, co nám historie může dát – a to bylo také mou hlavní motivací pro účast v projektu.

Bez popisku
Bez popisku

V rámci něho jsem se rozhodla zmapovat osud jedné z členek organizace Nansenhjelpen, Sigrid Helliesen Lund. Ačkoliv Nansenhjelpen představuje významné pojítko mezi českou (respektive československou) a norskou historií,  povědomí o ní u nás prakticky neexistuje. Sigrid Helliesen Lund byla jednou z nejvýraznějších postav Nansenhjelpen, která se osobně podílela na přesunu skupiny židovských dětí z okupovaného Československa do Norska. Ráda bych seznámila veřejnost s postavou této pozoruhodné ženy, která neváhala riskovat i vlastní život pro pomoc ostatním lidem. 

Věřím, že práce na projektu mi umožní zdokonalit své jazykové dovednosti, naučit se něco nového o historii a bude také příležitostí k zajímavým setkáním a rozhovorům.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.