Explaining the differences in on-trade prices of beer in Europe
| Název česky | Vysvětlení rozdílu v cenách piva v pohostinství v Evropě |
|---|---|
| Autoři | |
| Rok publikování | 2013 |
| Druh | Článek ve sborníku |
| Konference | Proceedings of the 31st International Conference Mathematical Methods in Economics 2013 |
| Fakulta / Pracoviště MU | |
| Citace | |
| www | https://is.muni.cz/auth/repo/1122705/Krcal2013_corrected.pdf |
| Obor | Ekonomie |
| Klíčová slova | price draft beer circular city Salop Europe |
| Přiložené soubory | |
| Popis | Cílem článku je vysvětlit rozdíl v cenách piva v pohostinství s použitím průřezových dat pro 27 evropských zemí v roce 2008. Článek zjišťuje, že růst v cen práce a pokles spotřeby na hlavu v pohostinství a počtu piv připadajících na jednoho zaměstnance v pohostinství zvyšuje cenu piva a přidanou hodnotu piva v pohostinství. Tyto proměnné navíc vysvětlují velkou část variability v cenách a přidané hodnotě v evropských datech. Empirické výsledky jsou konzistentní s předpověďmi rozšířeného Salopova modelu kruhového města, který je použit jako model spotřeby piva v pohostinství. |
| Související projekty: |