Digital Mathematical Libraries in the Past, Present and Future (invited talk 8.10.2013, Informatics Colloquium, Masaryk University, Brno, CZ)

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu informatiky. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Digitální matematické knihovny v minulosti, přítomnosti a budoucnu (zvaná přednáška 8.10.2013, Informatické kolokvium, Masarykova univerzita, Brno, CZ)
Autoři

SOJKA Petr

Rok publikování 2013
Druh Vyžádané přednášky
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta informatiky

Citace
Popis Každodenní způsob využívání digitálních knihoven odborného obsahu se radikálně mění. Knihovny místo zpracování samotných metadat přechází k analýze, indexování plných textů, včetně specifického zpracování částí jako jsou matematické formule. Knihovny nabízejí nové metody filtrování obsahu, zpracování referencí, automatické klasifikace, měření sémantické podobnosti či bibliometrik. V přednášce bude ukázán vývoj digitálních matematických knihoven (DML) a ověřených technologií pro ně vyvinutých na příkladech České digitální matematické knihovny DML-CZ a Evropské digitální matematické knihovny EuDML. V závěru budou představeny současné výsledky a výzvy pro sémantické zpracování, indexování a vizualizaci velkých dat v digitálních knihovnách.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.