Aféra Nagygate mezi korupcí a organizovaným zločinem: korupční sítě a jejich možný vliv na kvalitu demokracie v České republice

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KUPKA Petr MOCHŤAK Michal

Rok publikování 2014
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Středoevropské politické studie
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
www http://www.cepsr.com/clanek.php?ID=658
Doi http://dx.doi.org/10.5817/CEPSR.2014.4.237
Obor Politologie a politické vědy
Klíčová slova Organized Crime; Corruption; Post-Socialism; Czech Republic; Nagygate; Democracy; Transgression
Popis Cílem tohoto článku je analyzovat vztah rozsáshlých korupčních praktik, na které nahlížíme v českém kontextu jako na jednu z reprezentací organizovaného zločinu, a demokracie jako politického režimu v České republice v období po vstupu do Evropské unie (tj. v období 2004–2014). V rámci vymezení tohoto vztahu je nutno se ptát, jaký vliv může mít organizovaný zločin, zde reprezentovaný tzv. korupčními sítěmi, na výkonnost demokratického zřízení České republiky (ČR) a které její části jsou nejvíc ohroženy potažmo zasaženy? V rámci případové studie jsou stručně představeny nejvýznamnější korupční skandály v období let 2004–2014 s důrazem na případ, který z pohledu kvality demokracie představuje jednu z nejvíce diskutovaných kauz v poslední dekádě – tzv. kauzu Nagygate, tedy „korupční“ okolnosti odstoupení Petra Nečase z pozice ministerského předsedy v roce 2013.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.