Phytoestrogen content in clover (Trifolium spp.) and in grass stands depening on treatment and storage

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Monitoring fytoestrogenů u jetele (Trifolium sp.) a v travních porostech v závislosti na ošetření a skladování
Autoři

ŘEPKOVÁ Jana NEDĚLNÍK Jan KRTKOVÁ Veronika SCHULZOVÁ Věra NOVOTNÁ Hana HAJŠLOVÁ Jana JAKEŠOVÁ Hana

Rok publikování 2014
Druh Článek ve sborníku
Konference EGF at 50: The Future of European Grasslands
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova phytoestrogens; Trifolium pratense; Trifolium medium; UHPLC-MS/MS
Popis Fytoestrogeny (FE) vykazují podobné účinky jako pohlavní hormony estrogeny. Studují se jejich prospěšné, ale i negativní účinky prostřednictvím potravin a krmiv rostlinného původu. V této práci byly ve dvou letech sledovány hladiny FE u jetele lučního (Trifolium pratense), jetele prostředního (T. medium) a jejich hybrida, dále u senáže ze dvou lokality v České republice, připravené z první sečí trvalých travních porostů. Mezi dvěma druhy jetele byl zjištěn statisticky významný rozdíl v obsahu FE. Rostliny hybridní populace obsahovaly statisticky neprůkazné rozdíly v obsahu FE ve srovnání s T. pratense a nižší obsah FE než T. medium. Ve vzorcích kvalitní a nekvalitní senáže byl zjištěn významně vyšší obsah FE ve vzorcích z lokality Závišice (seč 2011 i 2012), který mohl být způsoben rozdílným zastoupením jednotlivých druhů pícnin v daném porostu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.