Disruption in an alluvial landscape: settlement and environment dynamics in the Alluvium of the river Dyje at the Pohansko archaeological site (Czech Republic)

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Narušení v aluviální krajině: osídlení a dynamika prostředí v aluviu řeky Dyje na archeologické lokalitě Pohansko (Česká republika)
Autoři

PETŘÍK Jan PETR Libor ADAMEKOVÁ Katarína PRIŠŤÁKOVÁ Michaela POTŮČKOVÁ Anna LENĎÁKOVÁ Zuzana FRĄCZEK Marcin DRESLER Petr MACHÁČEK Jiří KALICKI Tomasz LISÁ Lenka

Rok publikování 2019
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Quaternary International
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www Full Text
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.quaint.2018.04.013
Klíčová slova Floodplain; Late Holocene; Aggradation; Floodplain occupation; Human impact; Iron Age; Great Moravian Empire; Early Middle Ages
Popis Nivní náplavy mohou poskytnout kombinaci přírodních a antropogenních důkazů o změnách v životním prostředí, které umožňují přímo zkoumat jejich vývoj ve vztahu k dynamice osídlení. Takový důkaz je zaznamenán například v archeologickém místě Pohansko u města Břeclav, bývalého středu Velkomoravské říše. Cílem našeho výzkumu bylo zjistit, jaké podmínky na záplavovém území by mohly způsobit opuštění tohoto prostředí. Zvláštní pozornost byla věnována vyvrcholení okupace lužního období v době Velkomoravské říše (836-906 AD) a poklesu jejího zaměstnání v následujících stoletích. Záznam o životním prostředí na místě Pohansko začíná v 7. století před naším letopočtem. Od doby železné (Hallstatt a La Tene) existují důkazy nezemědělské lidské činnosti. Od 3. a 2. století př. Nl přinejmenším v druhé polovině 10. století nl neexistuje žádný záznam o záplavách nebo povodních na místě. Později byly oba archeologické a paleoekologické záznamy na záplavovém území pravděpodobně vystaveny a znovu vystaveny. Výsledkem je mechanicky narušená vrstva, která je synchronní s půdními horizonty a následnými raně středověkými kulturními vrstvami, které pokrývají písečné vyvýšení. Z neznámého důvodu byl pozemek opuštěn mnoho století po skončení 10. století. Během vysokého středověkého období a rané moderní doby, zejména od 15. století nl, nadnárodní vklady pokrývaly nivu. Intenzivní vliv člověka na povodí řeky a změnu klimatu během Malé doby ledové byly hlavními spouštěči této změny. Výsledky jsou v souladu s písemnými historickými prameny, které se týkají této oblasti a které se od 14. století staly stále častějšími povodněmi v českých zemích, zejména ve druhé polovině 16. století. V důsledku toho se tyto lokality staly nevhodnými pro vypořádání a opuštěnými.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.