Kvartérní sedimenty na severním předhradí lokality Pohansko u Břeclavi

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

NEHYBA Slavomír DVOŘÁKOVÁ Marie DOLÁKOVÁ Nela DRESLER Petr

Rok publikování 2018
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Geologické výzkumy na Moravě a ve Slezsku
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://journals.muni.cz/gvms/article/view/8812
Doi http://dx.doi.org/10.5817/GVMS2018-1-2-34
Klíčová slova Quaternary deposits; facies analysis; grain surface textures; palynology; OSL dating; depositional environment
Popis Sedimentologická studie o severní bailey opevněného sídla Pohansko umožňuje identifikaci 9. lithofacies a 2 facies asociace. Nižší asociace facies se interpretuje jako výplň fluviálních kanálů (většinou středních kanálů) se dvěma cykly plnění. Fluviální kanály byly poměrně mělké a široké (poměr kanálů s vysokou šířkou / hloubkou) a ukazují na oplechovaný fluviální styl a migraci kanálů. Horní fluviální asociace odráží významnou změnu fluviálního stylu. Sedimentární výplň horní říční asociace je interpretována jako ložiska dolu a nadpozemských ložisek. Výsledky datace OSL pro vzorek svazku s nižšími faciesmi poskytují věk 13,5 ky. Tento věk může korelovat s horní pleistocenní Allerod Interstadial (13.7-12.9 ky BP), tj. Relativně teplejší fází Weichselianova pozdního ledovce. Data datování OSL u dvou vzorků ze sdružení horních facies byla 11,8 ky a 10,3 ky BP. Horní věk může být korelován s mladšími Dryasy (12,9-11,7 ky BP), zatímco nižší je pro Preboreal. Depozice horních svazků facies je proto interpretována jako nejvyšší pleistocén k časnému holocénu ve věku.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.