Opinions of Secondary School Students on Vegetarianism

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Názory středoškoláků na vegetariánství
Autoři

KACHLÍK Petr

Rok publikování 2018
Druh Článek ve sborníku
Konference Life in Health 2018: Research and Practice. Proceedings of the International Conference held on 6–7 September 2018
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
www Odkaz na soubor s publikací
Doi http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.P210-9178-2018
Klíčová slova ATVS; questionnaire; opinion; attitude; secondary school; vegetarianism; research; health; student
Popis Pomocí anonymního standardizovaného dotazníku Attitudes Toward Vegetarians Scale (ATVS) obsahujícího 33 výroků o vegetariánech byl osloven záměrně vybraný vzorek 311 respondentů - žáků 4 středních škol v Kyjově. Oslovené osoby mohly na každou položku reagovat výběrem jedné možnosti ze čtyřstupňové škály. Ve sledovaném souboru obecně převládaly pozitivní postoje. Dívky zaujímaly k vegetariánům pozitivnější a smířlivější postoje než chlapci, byly tolerantnější k tomuto životnímu stylu a méně zatíženy předsudky. Postoje ve skupině mladších a starších žáků se významně neodlišovaly. Při porovnání postojů dle jednotlivých škol nejvíce pozitivní postoje a tolerantní přístup zastávali žáci gymnázia, poté žáci zdravotnické školy. Negativněji a s více předsudky se k vegetariánům stavěli žáci obou učilišť.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.