Deep sequencing of circulating and tissue microRNAs in rectal cancer patients undergoing neoadjuvant chemoradiotherapy in correlation with tumour regression grade.

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Využití hlubokého sekvenování v analýze cirkulujících a tkáňových mikroRNA u pacientů s neoadjuvantní léčbou pro karcinomem rekta v korelaci se stupněm regrese tumoru.
Autoři

GROLICH Tomáš KALA Zdeněk PROCHÁZKA Vladimír FARKAŠOVÁ Martina MACHÁČKOVÁ Táňa SLABÝ Ondřej FIALA Lukáš ŠKROVINA Matěj

Rok publikování 2019
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Přiložené soubory
Popis Cílem této studie bylo zhodnotit expresní profily miRNa u pacientů s lokálně pokročilými rektálními nádory v korelaci se stupněm regrese tumoru jako nových prediktivních biomarkerů odpovědi na chemoradioterapii. Byli zahrnuti pacienti s rakovinou konečníku, kteří podstoupili neoadjuvantní chemoradioterapii následovanou chirurgickou léčbou. Vzorky krevní plazmy a vzorky nádorové tkáně byly odebrány před neoadjuvantní chemoradioterapií. Expresní profily miRNA v plazmě a tkáni byly získány sekvenováním nové generace. Porovnáním expresních profilů miRNA před léčbou a po rozdělení pacientů do skupin s dobrou odezvou (TRG 3 + 4) a špatnou nebo žádnou odezvou na léčbu (TRG 0 + 1 + 2), 52 miRNA v plazmě a 91 ve tkáni, byly identifikovány miRNA s výrazně deregulovanou expresí (P <0,05). Celkem 21 miRNA vykazovalo zvýšenou expresi a 31 miRNA vykazovalo sníženou expresi ve vzorcích plazmy. Celkem 31 vykazovalo nadměrnou expresi a 60 vzorků sníženou expresi ve vzorcích tkáňové biopsie. Naše zjištění naznačují, že cirkulující a tkáňové miRNA by mohly sloužit jako potenciální prediktivní biomarkery odpovědi na neoadjuvantní chemoradioterapii.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.