Výplň týlní deprese sesuvu mezi Židlochovicemi a Blučinou na severozápadním okraji Výhonu

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HANÁČEK Martin PETŘÍK Jan BÍŠKOVÁ Jarmila BÍŠKO Richard ADAMEKOVÁ Katarína LENĎÁKOVÁ Zuzana

Rok publikování 2020
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Geologické výzkumy na Moravě a ve Slezsku
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://doi.org/10.5817/GVMS2020-13480
Doi http://dx.doi.org/10.5817/GVMS2020-13480
Klíčová slova Radiocarbon dating; ERT survey; lake and wetland deposits; slope deposits; landslides; Cézavy site; Bronze Age
Popis Zájmové území se nachází v malé bezodtoké pánvi mezi tratěmi Cézavy a Nové hory (mezi kótami Strže a Výhon). Prostor Cézav a částečně i prostor vlastní pánve jsou významnou archeologickou lokalitou doby bronzové. Geologická stavba tohoto útvaru byla řešena pomocí strojních i ručních jádrových vrtů a elektrické odporové tomografie. Vybrané horizonty byly datovány radiokarbonovou metodou. Holocenní výplň pánve tvoří dvě sedimentární jednotky: vnitropánevní facie tmavě zbarvených jezerně-mokřadních jílovito-prachovitých sedimentů a okrajová facie jílovito-prachovito-písčitých koluvií. Pánev má asymetrický tvar s největší mocností výplně podél úpatí Cézav, kde rovněž započalo vyplňování depocentra vnitropánevních facií (nejpozději před ~3600 lety, ale pravděpodobně ještě dříve). Vyvýšenější části pánve podléhaly pedogenezi. K největšímu plošnému rozšíření vnitropánevní facie došlo během středověku až novověku. Laterálně sousedící jezerní horizonty různého stáří jsou výsledkem lokálních změn polohy jezera v pánvi způsobených pravděpodobně jednotlivými sesuvy. V novověku byla vnitropánevní facie zcela pokryta koluvii, která do pánve progradovala z Nových hor, kde se soustředila nejintenzivnější sesuvová aktivita. Mohutné sesuvy na okraji Výhonu jsou doložené i v písemných zprávách ze sedmdesátých letech 18. století. Reliéf studované oblasti byl do dnešní podoby dotvořen přibližně v polovině 19. století.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.