Glacifluviálně-glacilakustrinní sekvence u Vidnavy na severním okraji Žulovské pahorkatiny

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HANÁČEK Martin ADAMEKOVÁ Katarína

Rok publikování 2020
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Geologické výzkumy na Moravě a ve Slezsku
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://journals.muni.cz/gvms/article/view/13660/11708
Doi http://dx.doi.org/10.5817/GVMS2020-13660
Klíčová slova Quaternary; Eastern Sudetes; Elsterian ice-sheet; outwash plain; glaciofluvio–glaciolacustrine environment; grain size
Popis V malé pískovně 800 m jv. od Vidnavy (lokalita Polský kopec) byly odkryty glacifluviální a glacilakustrinní sedimenty. Sedimenty vyplňují dvě koryta v superpozici. Spodní koryto má na bázi štěrkový lag. V nadloží lagu jsou štěrko-pískové sedimenty 3-D dun a postranního valu. Výplň svrchního koryta rovněž začíná bazálním lagem, ale pokračuje nahoru zjemňující sekvence. Tu sekvenci tvoří od báze nahoru sedimenty malých 3-D dun, A-čeřin, B, C-čeřin a horizontálně laminovaných sedimentů. Sekvence archivuje vertikální přechod z glacifluviální sedimentace do glacilakustrinní sedimentace. V nadloží glacilakustrinních siltů leží sedimenty plochých glacifluviálních bedforem, které se ukládaly za podmínek „upper plane bed“. Sedimenty se vyznačují vysokým podílem eratik (~23 %). V nedaleké lokalitě Stará kaolínová jáma (850 m jz. od pískovny na Polském kopci) byly v literatuře popsány velmi podobné sedimenty. Na obou lokalitách se ve stejné nadmořské výšce (~275 m n. m.) nachází glacilakustrinní horizont. Sedimenty obou lokalit představují proglaciální výplavovou plošinu před ustupujícím ledovcem. Na plošině ve stejnou dobu existovalo relativně velké jezero nebo soustava menších jezer.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.