Na cestě k ideálu : sociální spravedlnost, normativní diverzita a modelování v politické filosofii

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

DUFEK Pavel MENCL Matouš

Rok publikování 2021
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Acta Politologica
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
www Článek na stránkách časopisu (Open Access)
Doi http://dx.doi.org/10.14712/1803-8220/11_2021
Klíčová slova teorie spravedlnosti; normativní diverzita; ideální teorie; modelování ideálu; Gaus; Estlund; konvergenční a konsenzuální veřejné ospravedlnění
Přiložené soubory
Popis Na pozadí napětí mezi ideálním a neideálním teoretizováním rekonstruuje článek dva komplexní přístupy k modelování ideálu – umírněně anti-utopickou pozici Geralda Gause a radikální utopismus Davida Estlunda. Argumentujeme, že cíle (= ideál) a prostředky k jeho dosažení (= cesta k ideálu) jsou provázanější, než by se ze samotného rozlišení mezi ideálem a cestami k němu zdálo. To zpochybňuje Estlundem zastávanou tezi, že nalézání ideálu je v principu nezávislé na zkoumání podmínek a překážek jeho dosahování. Ukazuje se, že klíčem k produktivnímu utopickému uvažování bude schopnost či možnost smysluplně využít různorodosti perspektiv, což nám říká cosi podstatného o povaze politické filosofie a její roli ve veřejné debatě. V závěru propojujeme naši argumentaci s obhajobou konvergenšního veřejného ospravedlnění, již jsme nabídli v jiném textu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.