How can taphonomy help with burial rituals understanding. Case study based on the children´s graves with grave pit stone lining.

Název česky Jak tafonomie může pomoct při interpretaci pohřebního ritu. Případová studie založena na výzkumu tří hrobů s kamenným obložením.
Autoři

PŘICHYSTALOVÁ Renáta SLÁDEK Vladimír

Rok publikování 2022
Druh Článek ve sborníku
Konference Abstract Book. 28th EAA Annual Meeting Budapest, Hungary, 31st August - 3rd September
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Klíčová slova Pohansko; early medieval; taphonomy; stone lining; primary hollow space
Popis Na SV-předhradí hradiska Pohansko byl objeven kostel s pohřebištěm se 152 hroby. Z tohoto počtu bylo 27 hrobů, u kterých bylo zaznamenáno kamenné obložení hrobové jámy. Ve více než 59 % bylo v těchto hrobech pohřbeno dítě ve věkové kategorii Infans Ia až Infans II. Rozeznáváme tři základní typy kamenného obložení dna hrobové jámy: 1) kompletní; 2) částečné; 3) symbolické kamenné obložení. Typ 3 převažuje. Jak je možné interpretovat tyto dětské hroby? Kdo byly tyto děti, do jaké společenské třídy byly řazeny? S odpovědí nám pomáha archeologie, která si vypomáhá dalšími vědními obory, jako je např. tafomonie, která nám může dát odpovědi na způsob úpravy hrobu (existence/absence dutého prostoru). Právě na rekonstrukci úpravy místa posledního odpočinku je zaměřený konferenční příspěvek.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.