Systém temperování klávesových nástrojů v Mannheimu podle Franze Xavera Richtera (1767) na základě posledního návodu Andrease Werckmeistera (cca 1700)

Autoři

ČERMÁK Marek

Rok publikování 2022
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj MUSICOLOGICA BRUNENSIA
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www Richter - Ladění klávesových nástrojů (1767)
Doi http://dx.doi.org/10.5817/MB2022-1-2
Klíčová slova Equal temperament; unequal temperament; good temperament; key characteristics; tuning; keyboard instruments; Mannheim; Franz Xaver Richter; Andreas Werckmeister; central keys; peripheral keys; pythagorean comma; wolf interval; affect; basso continuo
Přiložené soubory
Popis Prostřednictvým analýzy a podrobné charakteristiky je prezentován systém temperování Franze Xavera Richtera vykazující bezprostřední spojitost s hudební praxí v Mannheimu. Přes fakt, že výchozím Richterovým zdrojem byl poslední systém ladění Andrease Werckmeistera pocházející z počátku 18. století, byl Richterem převzatý zůsob temperování pro akustickou povahu temperovaných intervalů velmi oblíbený a citovaný ještě v 80. letech. Podrobný návod představuje konzervativní model cyklické („dobré“) temperatury s markantní tóninovou charakteristikou. Přednosti tohoto systému spočívají v relativně čistých terciích ústředních tónin, kterých je dosaženo prostřednictvím sofistikovaného citlivého temperování kvint v celé intonační škále. Tento systém ladění navíc umožňuje funkční a efektivní využití periferních tónin.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.