Kánon světové literatury, světová literatura a světové literatury jako hodnotový diktát, syntéza nebo nástroj unifikace?

Autoři

POSPÍŠIL Ivo

Rok publikování 2022
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Proudy
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www https://www.phil.muni.cz/journal/proudy/filologie/studie/2022/2/pospisil_kanon_svetove_literatury.php#articleBegin
Klíčová slova Canon of world literature; world literature; world literatures; related literatures; general literature; the national and the supranational; biliterariness; polyliterariness
Popis Autor přítomné studie analyzuje různá pojetí pojmů „kánon světové literatury“, světová literatura a světové literatury ve vztahu k současnému stavu diskuse. Jejich dva příklady – knihy Bloomova a Suchich – ukazují na složité pole k vědeckým debatám vzhledem k posunům důrazu ve vztahu k předchozí dominantní pozici euroamerické atlantické civilizační a kulturní tradici. Autor prezentuje komplikovaný účinek výzkumu týmu Dionýze Ďurišina, jenž anticipoval všechno to, o čem se v řadě publikací psalo mnohem později. Na závěr třeba dodat několik oblastí pro další debaty: kromě kánonu světové literatury, světové literatury a světových literatur je tu také kánon národních literatur, kánon nadnárodních literárních celků, jako jsou areály Balkánu, střední Evropy, středovýchodní Evropy, Skandinávie a příbuzné literatury, např. slovanské, „kultura rušení“ (cancel culture), vměšování ideologie a nacionalismu do kritérií kánonu světové literatury, otázka identity jednotlivých autorů a jejich děl, biliterárnost a polyliterárnost, jsou zde témata stále spekulativnější a konfliktnější, jež se mohou stát nástojem intolerance a indoktrinace. Do jaké míry hrají roli axiologického diktátu, syntézy nebo nástroje unifikace je také spjato s odpovědností literárních vědců a komparatistů, pokud to odpovídá jejich společenskému postavení.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.