Komentované fytocenologické snímky z České republiky 7

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

DŘEVOJAN Pavel NOVÁK Pavel DOLEŽAL Jan LUSTYK Pavel PETERKA Tomáš PREISLEROVÁ Zdenka SEDLÁČEK Vojtěch

Rok publikování 2023
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Zprávy České botanické společnosti
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://botanospol.cz/cs/zpravy-cbs
Klíčová slova Artemisietea vulgaris; Braun Blanquet approach; Galio Urticetea; Phragmito Magno Caricetea; phytosociology; plant communities; Polygono arenastri Poëtea annuae; Rhamno Prunetea; syntaxonomy; Thlaspietea rotundifolii; Vaccinio Piceetea
Popis Sedmý svazek řady pojednávající o pozoruhodných fytocenologických snímcích přináší nové údaje o rozšíření, ekologie a druhové složení osmi vegetačních typů z České republiky. Z nelesní vegetace, příspěvky zahrnují různé typy vegetace. Ruderální teplomilná společenstva jsou zastoupeny vzácnými sešlapanými porosty s Lepidium coronopus (Poo annuae-Coronopodetum squamati) na Moravě a porosty Berteroa incana (svaz Berteroetum incanae) zaznamenané na žel. stanic ve východních Čechách. Nitrofilní okrajová vegetace, v níž dominuje cizokrajná bylina Myrrhis odorata (ze svazu Aegopodion podagrariae) byl zaznamenán ve vysokohorských a horských oblastech východních Čech a severní Moravě. Diskutováno je také jeho syntaxonomické postavení. Bazifilní suťová vegetace s pro Moravu a vých. byl nově hlášen roční Galeopsis angustifolia (Galeopsietum angustifoliae). Čechy. Dvě další společenstva představují monodominantní mokřadní vegetaci s Nasturtium officiale (Nasturtietum offi cinalis) a Carex paniculata (Caricetum acutiformi-paniculatae). Obě komunity Vzorky byly odebírány na jižní Moravě, posledně jmenovaný je pro region novinkou. Woody komunity jsou diskutované ve dvou příspěvcích poskytujících data z oblastí, kde nebyly fytocenologicky zdokumentováno. Podhorské křoviny, kterým dominuje Rosa pendulina (Ribeso alpini-Rosetum pendulinae) jsou hlášeny ze severní části Českomoravské vrchoviny. Mimořádně druhově chudé v Hrubém Jeseníku byly vzorkovány reliktní acidofilní bory (Vaccinio myrtilli-Pinetum sylvestris). Mts, Slezsko.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.