Nová učebnice češtiny pro cizince Cestou necestou A1+ a možnosti propojení softwaru SLAN s ní (a jakoukoli další učebnicí)

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

SVOBODOVÁ Hana SOKOLOVA Anastasija

Rok publikování 2023
Druh Vyžádané přednášky
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Popis Příspěvek seznamuje s novou učebnicí Cestou necestouA1+, která je určena pro výuku češtiny jako druhého/cizího jazyka. Učebnice je zamýšlená jako první díl cyklu tří učebnic češtiny jako druhého jazyka. Tento díl je tematicky postavený na českých reáliích, s nimiž přehledně seznamuje. S tímto dílčím cílem souvisí i řazení kapitol podle krajů. Zároveň je učebnice doplněna o přehled gramatiky úrovně A1–A2 a tvořivá cvičení k jejímu osvojení. Učebnice se zaměřuje na věkovou kategorii 15+. Rozvíjí proto navíc i slovní zásobu typickou pro mladé studenty, včetně slov nespisovných, anglicizmů a dalších specifických jazykových prostředků charakteristických prodospívající. Tematickým zaměřením a sledováním praktického komunikačního aspektu je tato učebnice unikátní. Pod odborným dohledem připravili návrhy všech kapitol přímo studenti programu Učitelství českého jazyka a literatury pro základní školu a se specializací na žáky s odlišným mateřským jazykem v rámci své přípravy na své budoucí povolání. Učebnice se díky tomu přibližuje smýšlení a společenským potřebám uvedené věkové skupiny.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.