Interpretační nespravedlnost a ctnostná hermeneutika

Autoři

DOMINIK Martin

Rok publikování 2024
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Rozumění je intersubjektivní a nastává při jazykové interakci. Primárně se odehrává mezi současně žijícími agenty, jejichž vztah je nasycen mocí a ovlivněn společenskými a morálními normami, případně i předsudky. Rozumění jimi může být ovlivněno a může být zraňující a nespravedlivé. Zde vycházím z konceptu hermeneutické nespravedlnosti, která působí epistemickou i morální újmu. Činím však posun v perspektivě a používám termín interpretační nespravedlnost. Ta má nejméně dvě podoby: ignoraci a dezinterpretaci.

První nastává, když hermeneutické zdroje jedné (typicky dominantní) skupiny mají mezery, přičemž tyto chybějící zdroje existují v jiném (marginalizovaném) diskurzu a jsou ignorovány. U druhého typu sice existují hermeneutické zdroje v obou diskurzech, ale mají jiné inferenční vazby a konotace. Pokud tedy při interpretaci užijeme zdroje jedné skupiny na promluvu učiněnou v rámci diskurzu druhé skupiny, tak ji dezinterpretujeme. Připisujeme mluvčím významy nebo závazky, které neplynou z jejich inferenčního rámce.

Ctnostná hermeneutika představuje potenciální řešení interpretační nespravedlnosti. Klíčovou ctností, která chrání před epistemickou a morální újmou, je intelektuální pokora. Kritéria ctnostné interpretace lze formulovat následovně: 1) je zaměřena na získávání znalostí, 2) bere druhé vážně jako rovnocenné a 3) v rámci jejich perspektivy, tj. dle jejich vlastních pojmů.

Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.