Souhrnné hodnocení teoretického a experimentálního výzkumu Karlova mostu v letech 1994-2004, 1. část

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

WITZANY Jiří GREGEROVÁ Miroslava WASSERBAUER Richard POSPÍŠIL Pavel

Rok publikování 2005
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Stavební obzor
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Inženýrské stavitelství
Klíčová slova degradatio processes; Charles Bidge; building material; chemical; biochemical; mechanical and physical properties
Popis V letech 1994-2004 se uskutečnil teoretický a experimentální výzkum zaměřený zejména na problematiku vlivu nesilových účinků na kamennou konstrukci Karlova mostu. Teoretický a experimentálním výzkum zahrnoval problematiku historické kamenné konstrukce z hlediska mineralogického a petrografického, problematiku degradačních procesů chemických a biochemických a vliv těchto procesů na fyzikálně mechanické vlastnosti stavebních materiálů Karlova mostu. Součástí tohoto výzkumu bylo dlouhodobé sledování vlhkostí pískovcových a arkózových kamenných bloků, sledování deformací a přetváření mostní konstrukce. Zvláštní pozornost byla věnována numerické analýze vlivu změny teploty na nanmáhání a deformace kamenné mostní konstrukce a její interakce s výplňovými vrstvami tělesa mostu, popřípadě vlivu některých konstrukčních úprav provedených v rámci opravy v letech 1967 až 1975. V rámci numerických analýz byly posouzeny účinky vynucených přetvoření způsobených poklesem, posunem, popř. natočení základové spáry mostních pilířů způsobených povodňovou vlnou. Na základě výsledků a monitorování vlivu vnějšího proastřední na Karlův most byla navržena koncepce opravy narušené mostní konstrukce a metodika dlouhodobého sledování. V článku jsou shrnuty a zhodnoceny hlavní výsledky teoretických a výzkumných prací za uvedené období.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.