PREVENCE NEGATIVNÍCH STRESŮ V ŽIVOTĚ DÍTĚTE VYUŽITÍM NOVÝCH POZNATKŮ MOLEKULÁRNÍ GENETIKY.

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HAVELKOVÁ Marie MENŠÍK Pavel

Rok publikování 2005
Druh Článek ve sborníku
Konference Sborník z celostátní konference s mezinárodní účasti XXXII. OSTRAVSKÉ DNY DĚTÍ A DOROSTU.
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova Child; education; physic condition; genotype; gene; ACE-gen; allele; angiotenzinogen; angiotensin I; angiotensin II; homozygote; heterozygote.
Popis Fyzická kondice každého jedince je primárně určena jeho genotypem. Jedním z genů, který má na fyzickou schopnost jedince zásadní účinek je gen ACE. V genofondu současné lidské populace se gen ACE vyskytuje ve dvou formách (alelách). Jedna alela - alela I - nese informaci pro vznik vysoce účinného ACE enzymu, druhá - D kóduje typ enzymu, který výše vyjmenované funkce organizmu ovlivňuje pouze nepatrně. V důsledku výskytu těchto dvou alel existují v současné lidské populaci jedinci se třemi genotypy: homozygoti s genotypem II (mající vysoce účinný enzym), homozygoti genotypu DD (s enzymem nepatrného účinku) a heterozygoti genotypu ID, kteří mají v důsledku kodominantního vztahu mezi oběma alelami enzym středního účinku. Enzym lze izolovat z krve a podle jeho typu můžeme určit genotyp jedince. A podle genotypu jedince lze s vysokou mírou přesnosti určit, zda je v možnostech dotyčného jedince dosáhnout intenzivním tréninkem vrcholových sportovních výkonů ve vytrvalostních disciplínách.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.