Přenos kvantitativních metod výzkumu výstup volební soutěže do odlišných regionálních podmínek - případ stability a stabilizace systémů politických stran v postkomunistických zemích Evropy

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ŠEDO Jakub FIALA Petr STRMISKA Maxmilián

Rok publikování 2005
Druh Článek ve sborníku
Konference Víceúrovové vládnutí: teorie, přístupy, metody
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Politologie a politické vědy
Klíčová slova Volatility; Party Replacement; Party System Stability and Stabilization; Quantitative Methods
Popis Komparativní kvantitativní výzkum nových politických systém obvykle přijímá metody a indikátory, které byly užity v tradičních demokraciích. Tyto metody a indikátory mohou v konfrontaci se specifickými podmínkami nových demokracií selhávat. Koncept volatility, který určuje míru stability stranického systému, nedokáže dostatčně rozlišit nestabilitu způsobenou změnami v poptávce voličů od nestability způsobené změnami v nabídce politických stran. Článek uvádí specifický indikátor, stranické nahrazení, který indikuje pouze nestabilitu způsobenou na straně nabídky. V textu uvádíme novou metodu výpočtu stranického nahrazení a konverzi klasického výpotu volatility, jak byly vypracovány v textech Sarah Birch. Následně uvádíme výhody a problémy adaptací S. Birch a možnosti jejich potenciálního využití v kvantitativním výzkumu v ČR.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.