Priestorová analýza paleolitických sídlisk. Distribúcia artefaktov na gravettienskych sídliskách Pavlov a Kašov.

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu informatiky. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Prostorová analýza paleolitických sídlišť. Distribuce artefaktů na gravettských lokalitách Pavlov a Kašov.
Autoři

NOVÁK Martin

Rok publikování 2007
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Přehledy výzkumů
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta informatiky

Citace
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova intra-site spatial analysis; site formation processes; distribution patterns; Gravettian; Pavlov I; Kašov I; settlement structure; site models
Popis Příspěvek se použitím různých metod prostorové analýzy věnuje zkoumání prostorové distribuce artefaktů na gravettských sídlištích Pavlov a Kašov. Prostorová analýza zde zahrnuje vymapování a opis distribuce jednotlivých skupin nálezů na ploše sídliště, jejich vzájemné srovnání a zhodnocení ve vztahu k existujícím sídlištním strukturám. Lokality, lišící se od sebe jak z chronologického hlediska (starší a mladší gravettien), tak z hlediska geografie rozšíření gravettienu v prostoru střední Evropy (jižní Morava a vnitřní prostor Karpatské kotliny), ukazují na výrazný rozdíl v jejich prostorové struktuře. Zatím co Pavlov je typem velikého komplexního sídliště, kde dochází k překryvu různých distribučních vzorců, lokalita Kašov, spodní vrstva představuje jenom jednoduchý základní tábor s relativně malým počtem artefaktů a s jasně čitelnou prostorovou strukturou.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.