SEMANTIC ISSUES OF GEODATA INTEGRATION IN EMERGENCY MANAGEMENT

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Sémantické problémy integrace geodat v krizovém managementu
Autoři

MULÍČKOVÁ Eva STACHOŇ Zdeněk

Rok publikování 2009
Druh Článek ve sborníku
Konference Proceedings Cartography and Geoinformatics for Early Warning and Emergency Management: Towards Better Solutions
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova semantic heterogeneity geodata integration context visualization ontology alignment
Popis Krizový management je doménou, která zahrnuje široké spektrum lidské činnosti. Úspěšný rozhodovací proces záleží na tom mít správné informace ve správnou chvíli. Existuje velké množství geodat, která se dají potenciálně využít v krizovém managementu. Vedle topografických databází jsou to tematické databáze, které odráží specifickou konceptualizaci jejich správců. Příspěvek se věnuje sémantickým problémům, které se týkají výzkumu relevantnosti a stanovení rolí geodat pro rozdílné kontextově specifické scénáře v rámci případové studie přeprava nebezpečných látek. Jsou implementovány ontologické principy pro podporu kontextové vizualizace v různých fázích krizového řízení - ve fázi monitorování a v případě havárie. Jsou diskutovány problémy definování datové a aplikační ontologie a mapování mezi jejich koncepty. Adaptace ontologických principů umožní nejen integraci geodat, ale i vizualizaci, a tak zvýší efektivitu rozhodovacích procesů v krizovém managementu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.