Teoretická a praktická východiska předmětu Pohyb a duševní zdraví

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu sportovních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BRŮŽKOVÁ Lucie BLAHUTKOVÁ Marie TRÁVNÍKOVÁ Dagmar

Rok publikování 2007
Druh Článek ve sborníku
Konference Výchova ke zdraví a kvalita života 2007
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sportovních studií

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova Bio;Psycho;Socio;Spiritual Well;being of Man; mental health; quality of life; physical activity; programs for healt; stress
Popis Příspěvek vznikl na základě výsledků zpracovaných v habilitační práci doc. PaedDr. Marie Blahutkové, Ph.D. (2004). V této práci jsme ověřovali teoretické předpoklady, že projevy psychosociálního stresu jsou patrné již v dětském věku. Pokusili jsme se zjistit míru stresu u dětí, ověřit mechanizmy působící na tuto oblast a navrhnout metody pro odbourávání stresů a úzkostí u dětí. Zkoumaný soubor byl tvořen žáky prvního stupně základní školy Jihomoravského kraje (n=56), z nichž 28 probandů se zúčastnilo pedagogického experimentu a 28 probandů se zúčastnilo kontrolního šetření. Výzkum probíhal v letech 2005_2007. Ve výzkumu byly použity metody: Osobnostní dotazník zdraví pro děti; Dotazník fyziologických, emocionálních a behaviorálních příznaků stresu pro mládež (Blahutková, 1996); Dotazník pro učitele; Dotazník osobnosti dítěte mladšího školního věku a Pedagogický experiment, který obsahoval Programy sportovně pohybových aktivit pro zdraví. Výzkum potvrdil teoretické poznatky, že vhodným aplikováním sportovně pohybových aktivit lze pozitivně ovlivňovat zdraví jedince již v mladším školním věku. Poznatky z tohoto výzkumu se staly podnětem pro zpracovávání řady vědeckovýzkumných projektů i pro tvorbu nově vznikajícího vyučovacího předmětu Pohyb a duševní zdraví na Fakultě sportovních studií.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.