From Bitmaps back to Brains: DML-CZ and EuDML Projects (invited talk 8.11.2010, University of Birmingham AI Seminar, UK)

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu informatiky. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky (zvaná přednáška 8.11.2010, University of Birmingham AI Seminar, UK)
Autoři

SOJKA Petr

Rok publikování 2010
Druh Vyžádané přednášky
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta informatiky

Citace
Popis Přednáška bude uvozena vizí světové digitální matematické knihovny. Popíši architekturu zpracování matematických dokumentů v Digitální matematické knihovně DML-CZ. Speciální pozornost bude věnována vyvinutym inovativním nástrojům a transformací dokumentů, které byly vyvinuty v rámci digitální matematické knihovny DML-CZ: nástroj pro PDF rekompresi, který využívá enkodér jbig2enc. Dohromady s dalšími programy, především pdfsizeopt.py, který vyvinul Péter Szabó, jsme byli schopni snížít velikost PDF a nároky na jejich přenos o 62 %: použitím obou nástrojů jsme snížíli velikost PDF dokumentů na 38 % z původní velikosti. Mezi produkty tohoto projektu patří i dávkové podepisování PDF documentů, metriky vyhledávání podobností u dokumentů, které používají čtyři různé metody, process validace [meta]dat a OCR nástroje pro matematiku. Tento způsob tvorby dokumentů spolu s Google Scholar optimalizací indexace, vedlo k úspěšné obsluze digitalizovaných a born-digital vědeckých matematických dokumentů pro veřejnost v DML-CZ a bude dále nasazeno také v projektu evropské digitální matematické knihovny EuDML.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.