Electoral legislation reforms, state funding and political parties in the Czech Republic: a sign of cartelization of party politics?

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Volební reforma, státní financování a politické strany v České republice: znak kartelizace stranické politiky?ce
Autoři

HAVLÍK Vlastimil PINKOVÁ Aneta

Rok publikování 2012
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Popis Koncept kartelové strany Katze a Maira představuje jeden z nejvýznamnějšícj konceptů uplatňovaných při studiu stranické politiky. Přes opakovanou kritiku konceptu vývoj systému politických stran ukázal, že předpoklady Katze a Maira mají odraz v realitě. V toto kontextu patří specifické postavení financování poltiických stran, které je považováno za jeden z významných znaků kartelizace, resp. rostoucí závislost politických stran na státu. Řada studií (např. o Estonsku nebo Slovinsku) prokázala, že rozšíření státního financování tmelí politické strany bez ohledu na jejich ideový profil. Bohužel podobná studie nebyla realizována v českém prostředí. Prostřednictvím analýzy obsahu úpravy financování politických a stran a struktury jejich příjmů, příspěvek se snaží zhodnotit míru kartelizace stranické politiky v České republice.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.