Informace o projektu
Přínos uměleckoprůmyslových a technických muzeí pro hospodářský rozvoj a vzdělanostní kulturu Moravy a českého Slezska: východiska - stav - perspektivy (PUTM)

Kód projektu
DH23P03OVV041
Období řešení
3/2023 - 12/2027
Investor / Programový rámec / typ projektu
Ministerstvo kultury ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Filozofická fakulta
Spolupracující organizace
Vysoké učení technické v Brně
Technické muzeum v Brně

Předložený projekt se zaměřuje na jedinečný a úzce provázaný fenomén uměleckoprůmyslových a technických muzeí, která ve své historii patřila k nejprogresivnějším složkám muzejnictví v českých zemích. Hlavní cíl nicméně nespočívá pouze v přiblížení zásadních aspektů tohoto typu muzeí v jejich historickém vývoji, ale zejména v aktuálních potřebách badatelské obce, do jejíhož zorného pole se tato problematika stále častěji dostává. Identifikace a kategorizace muzejních sbírek dokumentujících užité umění, techniku a vědu na teritoriu Moravy a českého Slezska reaguje na potřebu poznávat potenciál kulturního a průmyslového dědictví perspektivou (nejen) sbírkových předmětů uchovávaných v minulosti i současnosti v paměťových institucích, které sem byly získávány za účelem zkvalitnění výroby, rozvíjení dobového vkusu či jako doklady úrovně dobové technologie. Jako výsledek historicko-muzeologického výzkumu proto bude sestavena rozsáhlá specializovaná databáze, v níž budou získané informace zpřístupněny v systému, který umožní zájemcům z řad odborné i laické veřejnosti rychlou orientaci v jednotlivých typech sbírek a v nich uloženého materiálu na základě stanovených kritérií. Další výstupy budou tvořit tematické monografie, odborné články a konference. Připraveny budou i výstavy s kritickým katalogem prezentující mimo jiné přínos uměleckoprůmyslových a technických muzeí (střední Evropy) pro vzdělávání na poli technické přípravy a jejich potenciál pro současnou edukaci. Především k výchovně-vzdělávacím účelům budou určeny také plánované audioprogramy, jež by měly pomoci pochopit roli uměleckoprůmyslových a technických sbírek v dobovém kulturním a společenském kontextu, a postihnout tak mimo jiné jejich význam v rámci formování muzejního fenoménu a rozvoji průmyslu, vědy a techniky na území Moravy a dnešního českého Slezska.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  4 – Kvalitní vzdělání Cíl udržitelného rozvoje č.  9 – Průmysl, inovace a infrastruktura Cíl udržitelného rozvoje č.  17 – Partnerství ke splnění cílů

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.