Distanční výuka na fakultě nabízí přístup k online kurzům z celého světa

5. 5. 2020

Upozornění: Bezplatné licence pro Courseru jsou nyní přerušeny, proto v současné době není možné v rámci fakultního programu zdarma absolvovat placené kurzy. Alternativy nebo další spolupráci s Courserou vyjednáváme. Jakmile se situace změní, budeme Vás informovat.

Přerušení kontaktní výuky na fakultě v polovině března letošního roku přimělo vyučující i studenty k přechodu na distanční vzdělávání. Vedle již vypsaných fakultních kurzů a jejich online podpory zajistilo Centrum informačních technologií FF MU také možnost využívat zdarma přednášky renomovaných univerzit z celého světa, které nabízí platforma Coursera. První pozvánky začal CIT FF MU rozesílat 24. března a hned v prvních dnech se do fakultního programu připojilo přes 400 uživatelů.   

Systém Coursera eviduje k úterý 5. května 1 290 zápisů do kurzů uskutečněných přes fakultní rozhraní. Více než 450 studentů strávilo online výukou 4 980 hodin a 114 uživatelů dokončilo alespoň jeden kurz. Dva nebo více kurzů si zapsalo 265 studentů, přičemž 38 z nich je také již absolvovalo. Na pomyslných stupních vítězů stojí šest studentů, kteří k uvedenému datu dokončili přinejmenším 4 kurzy.

Náplň přednášek v Courseře je velmi pestrá, od základních studijních materiálů a související literatury či odkazů až po interaktivní doplňky, výuková videa nebo animace. Liší se také způsoby ukončení jednotlivých kurzů a certifikáty, jež lze po absolvování získat.  

V rámci fakultního přístupu k platformě Coursera je možné zapisovat nové kurzy do 31. 7. 2020, zapsané kurzy pak lze dokončit do konce září. O přístup k platformě můžete požádat zde. Popis řešení nejčastějších problémů je shromažďován na Yammeru.  

Bez popisku

Mezi nejčastěji zapisované kurzy patří:  

  • Fundamentals of Graphic Design 
  • The Science of Well-Being 
  • Introduction to Psychology 
  • Learning How to Learn: Powerful mental tools to help you master tough subjects 
  • Programming for Everybody (Getting Started with Python)

Nejčastěji dokončované kurzy jsou:  

  • Fundamentals of Graphic Design 
  • Feminism and Social Justice 
  • Psychological First Aid 
  • Spanish Vocabulary: Meeting People 
  • Introduction to Psychology 
Bez popisku

Co je Coursera? 

Vzdělávací platforma Coursera od roku 2012 nabízí zájemcům z celého světa online kurzy z nejrůznějších vědeckých oblastí. V téměř 4 000 kurzech a přednáškových cyklech poskytuje možnost doplnit si vzdělání více než 190 renomovaných univerzit. Coursera si klade za cíl zpřístupnit studium co největšímu počtu lidí, bez ohledu na věk, společenské či ekonomické zázemí. Počet uživatelů překročil v letošním roce 56 milionů.  


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.