Další nadace v zahraničí

Mezinárodní ostatní


O programu

Níže naleznete odkazy na grantové a dotační příležitosti, které nabízejí zahraniční organizace. Víte-li o nadaci či jiné organizaci poskytující granty, se kterou máte zkušenosti, a není uvedena na této stránce, dejte nám (OVaV FF MU) prosím vědět. Rádi tento seznam rozšíříme o další užitečné informace.

Stadt Wien

Na webových stránkách města Vídeň  naleznete odkazy na vídeňské a rakouské organizace poskytující dotace na výzkum, mobility, ceny a stipendia. Na stránkách s organizacemi působícími v celém Rakousku jsou možnosti vyhledávání dle podrobných kritérií.

I ostatní města většinou poskytují drobné konkrétně zaměřené dotace nebo jinou podporu výzkumu zacílené na území daného města či regionu. V případě zájmu se buď obraťte na webové stránky konkrétního města nebo na OVaV FF MU.

OeAD - Österreichische Austauschdienst GmbH

OeAD je rakouská agentura pro mezinárodní mobilitu a spolupráci v oblasti vzdělávání. Spravuje největší rakouskou online databázi pro stipendia a výzkumné granty určené pro všechny akademické oblasti na webových stránkách nadace.

Přes ni jsou nabízeny možnosti finanční podpory pro studenty, absolventy a výzkumné pracovníky v rozsahu od klasických grantů a stipendií, příspěvků až po rozsáhlé evropské a mezinárodní programy na podporu výzkumu.

Volkswagenstiftung

Nadace Volskwagen se zabývá finanční podporou humanitních a společenských věd, výzkumných záměrů a technologií v oblasti vysokoškolského vzdělávání. Důraz klade na podporu začínajících mladých akademiků (do 5 let po dosažení Ph.D.) a podporu mezioborové a mezinárodní spolupráce.

Aktuální výzvy lze sledovat na webových stránkách nadace.

Die Österreichische Forschungsförderungsgesellschaft

Die Österreichische Forschungsförderungsgesellschaft (FFG) je centrální organizace, která podporuje a financuje výzkum, vývoj a inovace v Rakousku. Cílem je posílení výzkumu a inovací v Rakousku v globálním měřítku. Hlavní témata jsou například životní prostředí, informační technologie, obchod, průmysl a další. 

Více informací naleznete na webových stránkách FFG pod tímto odkazem. 

Alexander von Humboldt Stifftung

Alexander von Humboldt Stiftung je nadace, která podporuje spolupráci mezi německými a zahraničními vědci. Díky jejich stipendiu mohou zahraniční vědci přijet do Německa a spolupracovat s kolegy v Německu na projektu. Zažádat o stipendium mohou i němečtí vědci, kteří vycestují do zahraničí. 

Více informací o nadaci naleznete na pod tímto odkazem. 

Fritz Thyssen Stiftung

Nadace Fritz Thyssen Stiftung se zaměřuje na podporu zejména mladších vědeckých pracovníků v oblasti humanitních a společenských věd a medicíny. Podporovány jsou témata související s historií, jazykem, kulturou, ekonomií a společností.  Žadatel musí mít titul Ph.D. (nikoli ovšem získaný v Německu či zahraničí). Výhodou při žádosti o stipendium je tématická či prostorová souvislost výzkumu s Německem. 

Kreativní Evropa

Kreativní Evropa je program Evropské unie na podporu kulturních a kreativních odvětví. Program Kreativní Evropa se člení na dva hlavní okruhy – KulturaMédia, dále jsou z prostředků programu podporovány aktivity jako Evropské hlavní město kultury, Cena EU za péči o kulturní dědictví/Cena Europa Nostra nebo Cena EU za literaturu.

Část KULTURA zahrnuje následující činnosti:

  • Horizontální činnosti týkající se všech kulturních a kreativních odvětví: podpora projektů kulturní spolupráce, sítí profesních organizací, platforem na propagaci evropských umělců a děl, program individuální mobility.
  • Odvětvová podpora s cílem doplnit horizontální činnosti v oblasti hudby, literatury, kulturního dědictví a architektury, jakož i dalších odvětví.
  • Zvláštní činnost s cílem odměňovat a podporovat excelenci a kreativitu, jako například ceny za literaturu, hudbu, architekturu a kulturní dědictví, Evropská hlavní města kultury, a označení „Evropské dědictví“

Část MEDIA se zaměří na:

  • Podporu spolupráce jak napříč hodnotovým řetězcem, tak i na úrovni EU s cílem rozšířit audiovizuální podniky a evropský obsah do celého světa.
  • Rozvoj talentů, bez ohledu na to, odkud pocházejí, prohlubování účasti a spolupráce napříč zeměmi.
  • Podporu práce s novými technologiemi s cílem zajistit plné využití digitální transformace.
  • Pomoc s ekologizací průmyslu a začlenění společenských cílů, jako jsou vyvážené zastoupení žen a mužů a rozmanitost.

Více informací naleznete na www.kreativnievropa.cz.

Harmonogram soutěže

Aktuální výzvy budou zveřejněny v aktualitách odd.VaV.


Kontaktní osoba

Mgr. et Mgr. Denisa Főldešiová
telefon: 549 49 3539
e‑mail:

Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.