Grantová agentura ČR

GAČR


O programu

Grantová agentura ČR podporuje základní výzkum v rámci vyhlášených programů, které jsou určeny jak pro erudované vědce a týmy, tak pro mladé a začínající vědecké pracovníky. Vědecké projekty jsou podporovány napříč všemi vědními obory.

Jsou vyhlašovány veřejné soutěže:

  • Standardní - standardní projekty zaměřené na základní výzkum, určené pro jednu osobu nebo tým vědeckých pracovníků z jedné nebo více organizací.
  • Mezinárodní -jedná se o podporu společných projektů umožňujících zapojení vědeckých týmu do mezinárodní spolupráce. Jedná se o bilaterální projekty se zahraničními agenturami dle aktuálně vyhlášených podmínek. Projektový návrh se podává se vždy na české straně ke GAČR a zahraniční partner podává návrh k místní agentuře. Projekt je podpořen pouze v případě, že je vybrán k financování jak českou, tak i zahraniční agenturou.
  • Mezinárodní LA (Lead Agency) - podpora mezinárodního výzkumu se zapojením partnerských agentur z iniciativy WEAVE. Český i zahraniční tým připraví pouze jeden vědecký obsah projektového návrhu (dle požadavků Lead agency). Projekt je podpořen na základě rozhodnutí hlavní agentury. 
  • EXPRO - cílem těchto projektů je vytvářet podmínky pro excelentní výzkum. Podmínkou úspěšného splnění projektu je nejpozději do jednoho roku od ukončení realizace podat návrh projektu do jedné z hlavních ERC výzev s hostitelskou organizací v ČR.
  • JUNIOR STAR- program je zaměřen na podporu mladých vědeckých pracovníků, kteří mají nejvýše 8 let od udělení Ph.D. (nebo jeho ekvivalentu) a významnou mezinárodní zkušenost. Cílem těchto projektů je podpořit excelentní základní výzkum a umožnit začínajícím vědeckým pracovníkům vybudovat si nezávislou skupinu s několika spolupracovníky.
  • POSTDOC INDIVIDUAL FELLOWSHIP (IN / OUT) - jedná se o individuální projekty. Postdoc individual fellowship OUT má umožnit vynikajícím domácím vědeckým pracovníkům na počátku jejich vědecké kariéry realizovat jejich vlastní vědecký záměr zahrnující dlouhodobou zahraniční vědeckou stáž v kombinaci s dokončením řešení na domácí instituci. Postdoc individual fellowship IN je určen pro vynikající zahraniční vědecké pracovníky nebo české vědecké pracovníky s dlouhodobou zahraniční zkušeností, kterým bude umožněna realizace vlastního vědeckého záměru na instituci v ČR.

Web GA ČR Aplikace GRIS

Harmonogram soutěže

Termín zveřejnění výzev: obvykle únor/březen

Termín odevzdání pro schválení Etickou komisí pro výzkum: cca 20 dnů od vyhlášení

Termín odevzdávání návrhů na GAČR do 43 dnů od vyhlášení výzvy

Doba trvání projektu:

  • 2-3 roky
  • EXPRO a JUNIOR STAR 5 let

Kontaktní osoba


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.