Anglická jazykověda

Doktorské studium v prezenční nebo kombinované formě.

Program je možné studovat pouze jednooborově.

Podat přihlášku

Přijímací řízení do doktorských programů - akad.rok 2024/2025 (zahájení: podzim 2024)
Termín podání přihlášky do půlnoci 30. 4. 2024.

Co se naučíte

Doktorské studium oboru Anglická jazykověda rozvíjí znalosti studentů v lingvistických disciplinách a připravuje studenty na samostatnou výzkumnou činnost zejména v oborech pragmatika, sociolingvistika, stylistika, funkční syntax, fonologie a translatologie. Student získá přehled o metodách jazykovědného výzkumu, které pak aplikuje při zpracování disertační práce.

Základní modul tohoto programu, zaměřený převážně na oblast tradiční teoretické lingvistiky, je obohacen o dvě specializace: 1. Překladatelství angličtiny a češtiny a 2. Experimentální a aplikovaná lingvistika. Obě specializace nabízejí studentům hlubší zaměření na specifické otázky v oblasti translatologie a v oblasti experimentálního a aplikovaného výzkumu jazyka, zejména výzkumu v oblasti korpusové lingvistiky, akvizice jazyka a eye-trackingu.

Praxe

V programu není praxe vyžadována, kromě praxe, kterou studenti získávají při participaci na odborné činnosti katedry.

Uplatnění absolventů

Absolventi doktorského oboru Anglická jazykověda najdou uplatnění na pozicích humanitního zaměření, které vyžadují schopnost samostatného kritického myšlení a prezentace širokého okruhu jazykovědných a společenských témat. Uplatňují se jako pracovníci výzkumných organizací, vysokoškolští pedagogové, redaktoři, překladatelé i vedoucí pracovníci humanitně orientovaných společností.

Podmínky přijetí

Termín podání přihlášek: 1. leden – 30. duben

Termín dodání podkladů pro přijímací řízení: do 15. května

Podklady pro přijímací řízení:

  • podepsaný životopis;
  • soupis publikační činnosti (pokud existuje);
  • projekt disertační práce v anglickém jazyce (rozsah 5 stran včetně bibliografie, s uvedením literatury a materiálu, který chce uchazeč zkoumat);
  • kopie magisterské diplomové práce v angličtině včetně posudků; pokud uchazeč nepsal magisterskou diplomovou práci v angličtině, může odevzdat kopii jiného delšího akademického textu (bakalářské práce včetně posudků, článku, eseje apod.).
  • Podklady pro přijímací řízení je třeba dodat elektronicky na Katedru anglistiky a amerikanistiky (hanzalek@phil.muni.cz) a také vložit do e-přihlášky (rubrika "Dokumenty") do 15. 5. Žádáme uchazeče a uchazečky, aby ve všech přiložených podkladech měli uvedené své celé jméno a číslo přihlášky. Závěrečné práce, které jsou v IS MU, není třeba posílat.

    Doporučení: Doporučujeme uchazečům kontaktovat potenciálního školitele již před podáním přihlášky za účelem konzultace výzkumného zaměření a jeho možného vedení (je možný i externí školitel).

    Požadavky k přijímací zkoušce:

    Uchazeč si k ústní zkoušce nastuduje Pražskou školu jazykovědnou (1 kniha dle vlastního výběru) a měl by prokázat základní vědomosti z obecné a teoretické lingvistiky. Přijímací zkouška má formu ústní rozpravy nad projektem disertační práce.

    Upozornění: Doklad o absolvování magisterského studia (úředně ověřenou kopii diplomu, u vzdělání získaného v zahraničí také tzv. nostrifikaci) předloží přijatí uchazeči u zápisu do studia. U přijímacích zkoušek se doklad o absolvování magisterského studia nevyžaduje.

Kritéria hodnocení

  • kvalita a proveditelnost projektu;
  • orientace uchazeče v lingvistice, zejména v oboru, v němž je disertace naplánována;
  • znalost vývoje Pražské jazykovědné školy

Hranice úspěšnosti u přijímací zkoušky: 70 bodů (maximální počet bodů 100).

Termíny

1. 1. – 30. 4. 2024

Termín pro podání přihlášek

Podat přihlášku

Možnosti studia

Jednooborové studium

Podat přihlášku

Jednooborové studium se specializací

V rámci jednooborového studia se specializací má student možnost prohloubit si vědomosti v konkrétním zaměření daného studijního programu, specializaci si vybírá jednu. Název specializace pak bude uveden i na vysokoškolském diplomu.

Podat přihlášku

Informace o studiu

Zajišťuje Filozofická fakulta
Typ studia doktorský
Forma prezenční ano
kombinovaná ano
distanční ne
Možnosti studia jednooborově ano
jednooborově se specializací ano
v kombinaci s jiným programem ne
Doba studia 4 roky
Vyučovací jazyk čeština
Oborová rada a oborové komise

Váháte? Máte otázku? Pošlete nám e-mail na

Zajímá vás obsah a podmínky studia programu Anglická jazykověda? Zeptejte se přímo konzultanta programu:

Tomáš Hanzálek

Konzultant programu

e‑mail:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.