Přehledy stipendijních nabídek AIA na 2024/2025

19. 9. 2023 Bakaláři Magistři Doktorandi

Přehledy nabídek stipendií na základě mezinárodních smluv na akademický rok 2024/2025 budou v průběhu září zveřejněny ve vyhledávači stipendií AIA a později také v podobě souhrnného katalogu na stránkách AIA.

Stipendijní nabídky pro všechny veřejné VŠ

Gruzie – pobyty pro pedagogy

Ministerstvo školství, vědy, kultury a sportu Gruzie nabízí VŠ pedagogům stipendia k realizaci přednáškových a výzkumných pobytů v délce do 1 měsíce. Přihlášky je možné podávat průběžně, není stanovena uzávěrka, přihlášku je však nutné podat nejpozději 2 měsíce před plánovaným datem zahájení pobytu.
Bližší informace: přehled nabídky ve vyhledávači stipendií AIA
Přihlášky přijímá: AIA, naskenované žádosti včetně příloh je možné zasílat emailem na
e-podatelna@dzs.cz

Německo – stipendia DAAD – umělecké obory

Německá akademická výměnná služba (DAAD) nabízí stipendia pro postgraduální pobyty na státních vysokých školách v Německu dle vlastního výběru.

Německo – stipendia DAAD – všechny vědní obory

Německá akademická výměnná služba (DAAD) nabízí stipendia pro pobyty na státních vysokých školách v Německu dle vlastního výběru.

Německo – stipendia DAAD – Alumni
DAAD umožňuje bývalým stipendistům získat stipendium opětovně, pokud jejich pobyt se stipendiem DAAD byl delší než 6 měsíců. Bližší informace naleznete v detailu stipendijní nabídky nová pozvání pro bývalé stipendisty na stránkách DAAD a v přehledu ve vyhledávači stipendií AIA. Termín pro podání žádostí: 15. listopad 2023.

Rakousko – AKTION – stipendia pro studenty MSP a DSP a akademické pracovníky

AKTION Česká republika – Rakousko nabízí studentům MSP a DSP a akademickým pracovníkům veřejných VŠ financování pobytů v Rakousku v letním semestru 2024. Pobyty akademických pracovníků trvají od 1 do 3 měsíců, pobyty studentů mohou být až v délce jednoho semestru. Stipendia pro studenty MSP a DSP jsou u žádostí podaných v roce 2023
ve výši 1150 eur měsíčně, pro žádosti podané v roce 2024 platí navýšení stipendia na 1250 eur měsíčně. Akademičtí pracovníci dostávají stipendium ve výši 1250 eur měsíčně.
Kompletní nabídku stipendií AKTION naleznete ve vyhledávači stipendií, podrobné informace jsou k dispozici na stránkách programu AKTION.
Termín pro podání žádostí pro jednotlivé druhy pobytů se liší:
pobyty studentů a akademiků v délce 1-3 měsíce – 31. říjen 2023 pro pobyty v LS 2024; 15. březen 2024 pro pobyty v ZS 2024/2025
pobyty akademiků v délce do 1 měsíce – 30. listopad 2023; 15. březen 2024

Švýcarsko Swiss Government Excellence Scholarships stipendijní pobyty v rámci postgraduálního studia

Vláda Švýcarské konfederace nabízí výjimečným studentům a absolventům prestižní stipendia pro postgraduální pobyty na veřejných vysokých školách ve Švýcarsku. Stipendia jsou určena pro:
→ studenty DSP a postdoktorandy ve všech vědních oborech (2 místa pro ČR)
→ studenty konzervatoří a vysokých škol všech uměleckých směrů (bez stanovené kvóty)

Přehled informací o stipendijní nabídce naleznete od ve vyhledávači stipendií na stránkách AIAna stránkách švýcarské vlády. POZOR: podklady pro podání žádosti o stipendium (Application Package) nejsou zveřejněny online. Je třeba, aby si zájemce nejdříve ověřil
na stránkách švýcarské vlády, zda splňuje formální kritéria pro uchazeče a následně kontaktoval AIA (aia@dzs.cz) s požadavkem o poskytnutí podkladů. Žádosti včetně příloh se podávají v tištěné podobě ve dvou sadách na adrese AIA – poštou nebo osobním doručením na podatelnu.
Termín pro podání žádostí: 16. listopad 2023

Další programy

Fulbrightovo stipendium pro postgraduální studium v USA

Fulbrightova komise nabízí prestižní stipendijní pobyty v USA na úrovni MSP a DSP pro všechny obory, s výjimkou klinické medicíny a programů MBA a LLM. Stipendium je možné využít pro výzkumné nebo studijní pobyty, ale také pro absolvování celého studia. Stipendium je udělováno na dobu 4 až 9 měsíců, podle potřeb projektu. Podmínkou
pro uchazeče je české občanství, dokončený min. BSP a velmi dobrá znalost angličtiny.
Přihlášky přijímá Fulbrightova komise online. Bližší informace naleznete na stránce stipendia a v informačním letáku stipendia, obrátit se můžete také na Poradenské centrum Fulbrightovy komise.
Termíny pro podání přihlášek:
→ stipendia k absolvování celého studia (degree student): 1. září 2023
→ studijní pobyty (non-degree student): 1. září 2023
→ výzkumné pobyty (visiting student researcher): 1. února 2024

Vzdělávací a výzkumné pobyty ve výzkumné laboratoři Správy národních archivů
a záznamů USA

Fulbrightova komise nabízí stipendium NARA Heritage Science Award pro 5–12-timěsíční vzdělávací a výzkumné pobyty zejména v oblasti archivnictví, restaurátorství a konzervace ve výzkumné laboratoři americké Správy národních archivů a záznamů (NARA) – Heritage Science Research and Testing Lab, College Park, MD. O stipendium se mohou ucházet výzkumníci s ukončeným MSP, studenti DSP, upřednostňováni jsou uchazeči s ukončeným DSP.
Přihlášky se podávají online přes stránky Fulbrightovy komise.
Podrobné informace o stipendiu naleznete na webu programu Fulbright. S dotazy můžete kontaktovat fulbrightnationalarchives@iie.org.
Termín pro podání přihlášek: 15. října 2023

Stipendia Visegrad Fellowship Program Maďarsko, Polsko, Slovensko

Mezinárodní visegrádský fond nabízí v rámci programu Visegrad Fellowship Program stipendia pro přednášející a výzkumné pracovníky k realizaci krátkých pobytů v zemích V4. Stipendium je možné využít pro práci na konkrétním výzkumném projektu, přednáškovou činnost na úrovni VŠ, archivní bádání a studium v knihovnách.
Žádosti o stipendium se podávají elektronicky přes portál My Visegrad.
Termín pro podání žádostí: leden–červen & srpen–listopad. Žádost je nutné podat nejméně 30 dní před plánovaným začátkem pobytu.
Bližší informace: stručně v přehledu ve vyhledávači stipendií AIA, podrobně
na stránkách Mezinárodního visegrádského fondu

Japonsko – krátkodobý program MIRAI pro studenty

Krátkodobý program MIRAI – Mutual-understanding, Intellectual Relations and Academic Exchange Initiative, nabízí perspektivním studentům příležitost navázat intelektuální výměnu s japonskými studenty a vědeckými pracovníky stejné generace. Program proběhne v angličtině. Podmínkou účasti jsou vynikající akademické výsledky. Program je rozdělen do tematických skupin, účastníci z České republiky se mohou hlásit do skupin:
2 Diplomacie a bezpečnost 14.-21. listopad 2023
3 Ekonomika a obchod 14.-21. listopad 2023
4 Věda a technologie 13.-21. únor 2024
5 Životní prostředí a ekologie 14.-21. listopad 23
7 Kultura a regionální objevování – proběhne ONLINE ve dvou částech: 10.-14. & 17.-21. října 2023
Přihlášky se podávají online do 11. září 2023. Podrobné informace ke stipendijnímu programu, podávání přihlášek a potřebných dokumentech naleznete na stránkách Velvyslanectví Japonska v ČR.

Stipendijní pobyty v Indii Horizon Europe & Marie Skłodowska Curie Actions (MSCA) Global Postdoctoral Fellowships

Program Evropské unie Horizon Europe nabízí v rámci MSCA stipendijní pobyty v Indii pro vědecké pracovníky a akademiky v různých oborech. Podmínkou je ukončené PhD. studium. Stipendium je možné využít k pobytu v délce 12 až 24 měsíců na různých veřejných i soukromých výzkumných institucích v Indii (univerzity, výzkumné ústavy, soukromé společnosti). Součástí stipendia je štědrý plat a úhrada výzkumných nákladů. Bližší informace naleznete na stránkách programu Horizon Europe – MSCA Postdoctoral Fellowships 2023 – Global Fellowships a v letáku programu na rok 2023. Žádosti se podávají online přes portál Evropské komise.
Termín pro podání žádostí: 13. září 2023

UniLink – poradenské centrum pro vysokoškolské studium ve Velké Británii, Irsku, Německu a Dubaji

UniLink je bezplatné poradenské centrum pro studenty, kteří chtějí studovat na zahraničních univerzitách ve Velké Británii, Irsku, Německu a Dubaji. UniLink zastupuje přes 70 vysokých škol v zahraničí. Pomáhá zájemcům s výběrem vhodné destinace, univerzity a studijního oboru, poskytuje asistenci v průběhu celého přijímacího procesu, podává informace o možnostech financování včetně stipendií, grantů a jejich následného vyřízení. UniLink může také pomoct
s výběrem ubytování a vyřízení následných formalit. Bližší informace naleznete na stránkách organizace UniLink.

Finsko – EDUFI Fellowships – stipendia pro studenty DSP

Finská národní agentura pro vzdělávání EDUFI nabízí studentům DSP stipendia pro realizaci výzkumných pobytů v délce 3 - 12 měsíců na univerzitách ve Finsku. Žádost o stipendium předkládá na EDUFI příslušná finská univerzita.
Další informace: na stránkách EDUFI
Termín pro podání žádostí: průběžně, min. 5 měsíců před plánovaným zahájením pobytu

Nový Zéland – stipendia pro doktorské studium na University of Waikato

University of Waikato v novozélandském Hamiltonu nabízí zahraničním studentům stipendia k realizaci DSP.
Termín pro podání žádostí: 30. září 2023
Další informace: v aktuálním přehledu stipendijní nabídky

Nabídky pro samoplátce

Stáže organizace Stage Malta

Vzdělávací instituce Stage Malta nabízí kvalitní stáže pro ambiciózní mladé lidi. Přehled nabídky naleznete zde, podrobné informace jsou k dispozici na stránkách Stage Malta a v brožuře programu na rok 2022/2023. Přihlášky se podávají průběžně online přímo přes portál programu.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.