Pasivní vzorkování volného ovzduší - certifikovaná metodika (Nmet)

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ČUPR Pavel PROKEŠ Roman PŘIBYLOVÁ Petra CHROPEŇOVÁ Mária VAŇKOVÁ Lenka KALINA Jiří ŠEBKOVÁ Kateřina HOLOUBEK Ivan KLÁNOVÁ Jana

Rok publikování 2015
Druh Certifikované metodiky
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

www http://www.mzp.cz/osv/edice.nsf/891D55D55ECF75C4C1257F33003F0013/$file/V%C4%9Bstn%C3%ADk_11_prosinec_2015_final.pdf
Popis Vytvořená metodika Pasivního vzorkování volného ovzduší představuje komplexní nástroj pro stanovení a interpretace výsledků pro sledované skupiny organických chemických látek pomocí pasivních vzorkovačů. Metodika obsahuje tři na sebe navazující části: popis vzorkování ovzduší pasivními vzorkovači (popis, údržba, příprava, výběr lokalit, instalace a výměna PUF disků), analýza vzorků na obsah sledovaných skupin chemických látek a interpretace získaných výsledků. Výstupy z metodiky slouží jako podklad pro sledování dlouhodobých trendů organických polutantů ve volném ovzduší. Novost metodiky spočívá právě v komplexnosti všech na sebe navazujících procesů, které jsou v kapitolách výše popsaných, a je výstupem dlouhodobého výzkumu Centra. Metodika má široké uplatnění, protože přispívá k plnění Koncepce monitoringu perzistentních organických polutantů (POPs) a zpracování a využití dat o POPs v ČR a k implementaci Stockholmské úmluvy. Pasivní vzorkovač metodou PUF disku je ověřeným a vhodným nástrojem k vytvoření a provozování kontinuálního monitoringu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.