Variantnost v onymii a dialektech

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KOLÁŘOVÁ Ivana SVOBODOVÁ Hana ROZBOŘILOVÁ Petra ŽVAKOVÁ Kateřina ŽIŽKOVÁ Hana VEŘMIŘOVSKÝ Adam OŠMERA Radim KROČA David LOLLOK Marek TUŠKOVÁ Jana Marie

Rok publikování 2019
Druh Uspořádání konference
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Popis Program konference Variantnost v onymii a dialektech zahrnoval vědecké referáty zabývající se: (a) různými aspekty užívání vlastních jmen a jejich původem; (b) dřívější a současnou situací dialektů. Přední čeští a zahraniční odborníci v onomastice prezentovali výsledky několikaletých výzkumů vlastních jmen (antroponym, toponym, hydronym, chrématonym apod.), jejich užívání v textech různých typů, zabývali se též otázkami standardizace. Pohledy na vlastní jména byly spjaty též s historií regionů, popř. s jazykovou situací regionů. Příspěvky z dialektologie sledovali jak současnou situaci, tak např. dialektismy ve významných historických památkách. V řadě referátů nebyly otázky onomastiky a dialektologie odděleny a autoři ukázaly vliv dialektů na formování podob vlastních jmen.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.