Nestandardně tvořené univerbizáty, jejich slovotvorná struktura a hodnocení jejich užití z pohledu vyjadřovacích konvencí stylových oblastí

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KOLÁŘOVÁ Ivana

Rok publikování 2020
Druh Kapitola v knize
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Popis Tato kapitola si klade za cíl analyzovat použití univerbizátů vytvořených nestandardními slovotvornými procesy, při kterých dochází ke zkrácení kmene fundujícího slova o více morfů a v některých případech i ke krácení kořene. Kromě popisu slovotvorné struktury, která slouží k demonstraci nestandardnosti slovotvorných procesů jednotlivých univerbizátů, autorka uvádí příklady jejich užívání v různých typech psaných textů uměleckých, žurnalistických a odborných a hodnotí je z hlediska předpokládaných stylových norem platných pro dané texty, tj. z pohledu vyjadřovací konvence. Bylo zjištěno, že 4 % všech univerbizátů nalezených v Českém národním korpusu SYN (korpus psaných textů) a Araneum Bohemicum Maximum (korpus internetových textů) bylo vytvořeno nestandardním způsobem. Některé z nich se však běžně vyskytují i ve standardních žurnalistických a odborných textech.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.