Success and Its Relativization : General Remarks on the Fate of Literary Works and Their Authors (Specific Features of Czech Literature)

Autoři

POSPÍŠIL Ivo

Rok publikování 2023
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Pytannia literaturoznavstva
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www http://pytlit.chnu.edu.ua/article/view/287592/281400
Doi http://dx.doi.org/10.31861/pytlit2023.107.097
Klíčová slova Markers of success; specific features of Czech literature; the paradoxes of the success and failure; Karel Hynek Mácha; Karel Čapek; Jakub Deml; Jaroslav Durych
Popis Autor přítomné studie se zabývá obecnými rysy úspěchu literárních artefaktů na příkladu několika českých autorů. Bez ohledu na některé typické příklady z 19. století, mezi jinými jeden slavný spjatý se jménem snad jediného skutečného českého romantika Karla Hynka Máchy, pravděpodobně nejvýznamnějšího romantického básníka na světě nahlíženo z pozice poetiky a uměleckých hodnot a existenciálních úhlů, je tu řada autorů 20. a 21. století, jejichž úspěch na straně jedné a ztráta popularity na druhé signalizovaly celý proces a jeho ukazatele. Zatímco autoři 19. století a úspěch jejich děl byl spojen s připraveností čtenářské veřejnosti, s estetickými vkusy a převažujícími styly, modernější literatura od modernismu byla spjata, kromě zmíněných faktorů, více s politickými posuny důrazu a s celou společenskou atmosférou; závisí také na tematické a žánrové struktuře literárních artefaktů, na problematice, o níž se pojednává, o stupni experimentování. Příklady několika českých autorů 20. století dokládají různé aspekty problému ukazatelů úspěchu a jejich sepětí s jejich tvůrčí individualitou.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.