Pobyty vyslanců a poslů města Znojma na dvoře krále Zikmunda a rakouského vévody Albrechta V. ve světle znojemských městských účtů z let 1421-1422. Příspěvek k dvorské každodennosti.

Autoři

ELBEL Petr

Rok publikování 2009
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Mediaevalia Historica Bohemica
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Dějiny
Klíčová slova Everyday life at royal and princely courts; diplomatic mission and espionage in the Later Middle Ages; late medieval town council accounts; Znojmo; King Sigismund of Luxemburg; Duke Albert V of Austria; Hussite wars
Popis Příspěvek se zabývá problematikou cest městských vyslanců a poslů ke středověkým královským a knížecím dvorům jako jedním z aspektů dvorské každodennosti. Je založen na analýze radních účtů moravského královského města Znojma z let 1421 a 1422, kdy se toto město nejprve nacházelo pod vládou krále Zikmunda, a pak bylo zastaveno rakouskému vévodovi Albrechtovi V. Autor shromažďuje z radních účtů a z jiných pramenů všechny údaje o jednotlivých poselstvech ke králi resp. vévodovi, pokouší se je zasadit do historického kontextu, typologizovat a rozpoznat jejich význam jak pro město, tak pro krále či vévodu.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.