Incursus barbarorum: skladatel Jan Novák v exilu

Jan Novák. Hudební skladatel a klavírista, jehož hudba po roce 1968 zmizela nejen z koncertních pódií, ale i z hudebních slovníků. Především na posledních šestnáct let Novákova života v zahraničí se zaměří nová výstava Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, která je zároveň aktuální připomínkou nesamozřejmosti svobody reprezentované 55. výročím roku 1968. Výstava začne 22. března v 18.00 hodin v Čítárně filozofické fakulty.

16. 3. 2023 Markéta Stulírová

Bez popisku

Život hudebního skladatele Jana Nováka (1921–1984) je podle muzikologa Martina Flašara typickým příběhem středoevropského umělce 20. století. „Původem z katolické rodiny s exkluzivním vzděláním od Pavla Bořkovce, Aarona Coplanda a Bohuslava Martinů čelil po svém návratu z USA v únoru 1948 trvalému politickému nátlaku ze strany Svazu československých skladatelů. Přesto i v těchto obtížných podmínkách propagoval se svou manželkou, vynikající klavíristkou Eliškou Novákovou, tvorbu svého učitele Bohuslava Martinů.

Na duchovní a morální úpadek společnosti reagoval příklonem ke klasické latině, která se mu stala intelektuálním útočištěm a vnitřním exilem,“ říká Flašar. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem v srpnu 1968, na kterou Jan Novák reagoval básnickou sbírkou Incursus barbarorum, se s těžkým srdcem rozhodl opustit svůj domov u Brněnské přehrady a s rodinou zamířil do exilu v Dánsku, Itálii a Německu. A právě na exilovou tvorbu Jana Nováka se výstava zaměří.

„Jan Novák chtěl ze svých dětí vychovat rodilé mluvčí latiny.“

Tomáš Weissar
lektor

Výstavu doplní další přednášky a besedy. Ve čtvrtek 27. dubna přiblíží dramaturg Filharmonie Brno Vítězslav Mikeš Novákovu orchestrální tvorbu a podělí se o vlastní dramaturgickou zkušenost s prováděním Novákových děl. Ve čtvrtek 4. května v Čítárně pohovoří lektor Ústavu klasických studií FF MU Tomáš Weissar, který se na přednášce nazvané Ianus Novák Latine loquens zaměří na skladatelův vztah k latině. „Nejen že Jan Novák zhudebňoval antické a středověké latinské básně, skládal také své vlastní. Latinsky dokonce mluvil a jeho snem bylo vychovat ze svých dětí rodilé mluvčí latiny,“ upřesňuje Weissar. Cyklus uzavře 18. května téma filmové tvorby Jana Nováka od 60. let 20. století, v němž se doktorandka z Ústavu hudební vědy FF MU Rebecca Grosschmidtová zaměří na Novákovu spolupráci s významnými českými režiséry, jako byli Karel Kachyňa, Jiří Trnka či Karel Zeman.

Všechny přednášky začínají v 18.00 hodin a stejně jako výstavu je hostí Čítárna/kavárna kaFFe Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v ulici Arna Nováka 1. Výstava potrvá do 31. srpna 2023, vstup na výstavu i doprovodný program je volný.

detailní program


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.